Syskonens mormor överlevde Titanic

– Arvet, säger Lars-Gunnar och stannar till vid den svartvita förstoringen föreställande två kvinnor och tre små barn, är ju tanken på lika omständigheter som gör att vi inte skulle ha funnits till och att vi faktiskt finns. Bilden, som är en del av världsutställningen Titanic The Exhibition, porträtterar inte vem som helst utan skelleftesyskonens mormor...

VIDEO: Se då de syskonen besöker utställningen!

SKELLEFTESYSKONENS MORMOR ÖVERLEVDE TITANIC

Titanic är en av historiens mest skildrade marina tragedier. Den har blivit film och böcker, och utställningen Titanic The Exhibition har hyllats världen över. I sommar gästar utställningen Skellefteå och frågan är om någon besökare har varit närmare det faktiska dramat än syskonen Lars-Gunnar, Britt-Inger och Ann-Christine?

– Arvet, säger Lars-Gunnar och stannar till vid den svartvita förstoringen föreställande två kvinnor och tre små barn, är ju tanken på lika omständigheter som gör att vi inte skulle ha funnits till och att vi faktiskt finns.
Bilden, som är en del av världsutställningen Titanic The Exhibition, porträtterar inte vem som helst.
– Det där är vår mormor Margruite, vår mormors mor Anges och mormors syster, Beatrice, säger Lars-Gunnar och pekar. De var ombord på Titanic när olyckan inträffade.

Den 15 april år 1912, strax innan midnatt, kolliderade RMS Titanic med ett isberg. Mitt ute på Nordatlanten. Det sades att Titanic skulle vara osänkbar. Likväl försvann fartyget klockan 02.20 rätt ner i havsdjupet. Med sig tog hon 1496 människor. Och efterlämnade 712 överlevande.

– De var på väg tillbaka till Amerika, berättar Britt-Inger.
Flera år tidigare hade familjen nämligen utvandrat och levde vid tidpunkten i Chicago.
– De hade varit hem på Sverigebesök för att visa upp barnen, fyller Ann-Christine i.
– Egentligen, säger Lars-Gunnar, skulle de ha åkt med en annan båt men i sista stund blev det omflyttade till just Titanic.

FLYTANDE LYXHOTELL

Atlantångaren Titanic var enorm och beskrivs ofta som ett flytande lyxhotell. 269 meter lång. 25 meter bred och 53 meter hög. Fartyget rymde 2500 passagerare, 885 besättningsmän och hade en lastkapacitet på hisnande 6000 ton. Hon hade 16 vattentäta skott som, enligt reklamen, skulle göra henne praktiskt taget osänkbar.

Agnes och flickorna reste i tredje klass. Under resans gång hade de blivit bekanta med en stewart ombord.
– När så olyckan inträffade skyndade stewarten sig ner under deck för att hämtade mamman och barnen, berättar Britt-Inger.
– Efter att ha blivit avvisade från två livbåtar, som nästan genast förolyckades, fick de tre till sist plats i en tredje, fyller Ann-Christine i.
– De räddades i båt 13, säger Lars-Gunnar.

TAVLA SOM MINNE

Tack vare stewartens omtanke, undkom familjen mirakulöst en av världshistoriens största marina katastrofer och kunde sedermera sättas i säkerhet ombord fartyget RMS Carpathia som under natten kommit till Titanics undsättning.
– De hade förstås jättetur. Det var nog inte så många från undre däck som klarade sig.

Flera år senare var Agnes och flickorna återigen i stånd att korsa Atlanten.
– När de gick i land, berättar Ann-Christine, jag tror det var i England någonstans, stötte de plötsligt ihop med den stewart som hade räddat deras liv.
Han mindes givetvis den lilla familjen och som tack för senast gav han dem en tavla föreställande just Titanic i all dess prakt. En tavla som idag finns hos Lars-Gunnar.

– Ja, det är en fantastisk historia som har funnits där hela vårt liv, säger Britt-Inger, och en påminnelse om hur otroligt det faktiskt är att man finns till.
– Det är faktiskt inte ovanligt, ler Ann-Christine, när Titanic kommer på tal och vi berättar historien, att människor ställer frågan: – hur gick det, klarade din mormor sig?
– Ja, jo… skrattar Lars-Gunnar, vars skulle vi annars ha varit just nu om ödet hade velat annorlunda?

Under hela deras uppväxt levandehöll deras mor Kerstin Hedlund familjens unika historien för barnen.