Nordsken – störst i norr!

Nordsken är norra Skandinaviens största event för spelkultur och populärfiktion och arrangeras 30 maj till 1 juni, 2019 i Skellefteå. Nu är den större än någonsin. Varmt välkommen till Skellefteå och Nordsken.

NORDSKEN I SKELLEFTEÅ

Nordsken är Norrlands stora tillställning på ämnet spelkultur. 0 maj till 1 juni, 2019 hålls spelfestivalen – och i år är den större än någonsin.

– Nordsken, säger jag undrande, det handlar väl om spel?
– Jo, svarar Johan, till viss del.  Men det är mycket annat också.
Den där Johan heter Johan Linder och är en av arrangörerna till Nordsken. Spel, både digitala och analoga, är förvisso den gemensamma nämnaren för konventet men Nordsken handlar om så mycket mer.
– Ta bara en sån sak som litteratur. Berättandet är ju en tung komponent inom spelkulturen men vi kanske inte pratar så mycket P O Enquist och Sara Lidman – även om de är fantastiska berättare – utan mer science fiction, skräck och fantasy. Kan du exempelvis din Edgar Allan Poe eller H P Lovecraft kommer du att hitta massor med referenser i spelkulturen.

 

Evenemang som växer

Nordsken beskrivs med tre ord: spel, kultur och kreativitet och i år samsas drygt 130 aktiviteter på tre festivaldagar. Visst, några är återkommande men programmet är fullspäckat.
– Spel är idag som vilken annan kulturyttring som helst. Spelkulturen växer hela tiden och  det gör också Nordsken.
Nordsken 2018 arrangeras 10–12 maj och beräknas dra mer än 10000 besökare.

Inför i år har Nordsken flyttat in i Skellefteå Kraft Arena. På riktigt.
– Det är bra, säger Johan. Nu har vi tillgång till hela arenan och det behövs. Vi vill växa. Till 2020 vill vi att minst 20 000 människor ska besöka Nordsken.

Tack vare arenan får arrangörerna också möjlighet att lyfta mässdelen ytterligare.
– Det blir en mer regelrätt mässa med maffig mässbelysning och ett 40-tal utställare, berättar Johan. Bland annat kommer Bergsala, svenska distributören av Nintendo att ställa ut stort med nya Switch.

Fullt program

Programmet är fullspäckat. Det blir massor med spel men också serier, brädspel och LAN. Konstutställningar, spelkändisar och en stor cosplaysatsning.
– Vi arrar det svenska kvalet till EuroCosplay som avgörs senare i år i London samt att vi kör vår egna Nordsken Intermediate samt ett event för barn mellan 5-15 år.

I år har Nordsken stora delar av den svenska kreatörseliten på plats, samtigit som arrangörerna kan presentera flera tunga internationella akter.
– Det är förstås extra kul att en sån som Fredrik Malmberg gästar Nordsken. Han är en av spelkulturens stora ikoner och roddar flera intressanta projekt från Los Angeles. Han medverkar bland annat i scensamtal om framtidens underhållning.

2018 hoppas Nordsken kunna locka ämmu fler barnfamiljer.
– Tillsammans med SVT-succen Bardas Karl Ytterberg sätter vi upp en sagostig. En annan nyhet är en fullskalig drakmodell från Game of Thrones som mäter hela 10×5 meter.
Även Star Wars är ett återkommande tema på Nordsken.
– I stora konsthallen hittar du bland annat Andrée Wallin. Han är en konceptartist som skapat för de nya Star Wars-filmerna.

Öppet för alla

Nordsken lockar deltagare i alla åldrar, från barn till pensionärer.
– Det är en av våra styrkor. Vi funkar för dom flesta. Ta bara brädspel. Alla kan delta på samma villkor.

Nordsken är också en tillåtande miljö. Det är en annan av arrangemangets förtjänster. Alla ges möjlighet att vara med precis som man är.
– Eller kanske som man vill vara. Vi hoppas nämligen att så många besökare som möjligt kommer som sin favoritkaraktär från ett spel, en film eller en serie.
Det där kallas för Cosplay och konstformen handlar om att återspegla en fiktiv karaktär.
– Lite förenklat handlar det om att klä ut sig.
Förutom att kända ”cosplayare” finns på plats är 2018 upplaga av Nordsken också en del av det svenska kvalet till Eurocosplay.
– Vi hoppas att så många människor som möjligt ska besöka Nordsken och upptäcka allt vad spelkulturen kan erbjuda.

 


Warning: file_get_contents(https://plusone.google.com/_/+1/fastbutton?url=http%3A%2F%2Fvisitskelleftea.se%2Fnordsken-norrlands-spelfestival%2F): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/forge/visitskelleftea.se/wp-content/themes/visitskelleftea/assets/php/cls_share.php on line 54

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Empty string supplied as input in /home/forge/visitskelleftea.se/wp-content/themes/visitskelleftea/assets/php/cls_share.php on line 57

Läs också