Nordsken – norrlands spelfestival

Nordsken är Norrlands stora tillställning på ämnet spelkultur. I maj 2017 hålls spelfestivalen för sjätte gången på sju år i Skellefteå – och i år är upplevelserna fler än någonsin, däribland Jedi Academy, Nintendo Switch och en Jabba the Hut i skala 1:1.

NORDSKEN I SKELLEFTEÅ

Nordsken är Norrlands stora tillställning på ämnet spelkultur. I maj 2017 hålls spelfestivalen för sjätte gången på sju år i Skellefteå – och i år är upplevelserna fler än någonsin, däribland Jedi Academy, Nintendo Switch och en Jabba the Hut i skala 1:1.

– Nordsken, säger jag undrande, det handlar väl om spel?
– Jo, svarar Johan, till viss del.  Men det är mycket annat också.
Den där Johan heter Johan Linder och är en av arrangörerna till Nordsken. Spel, både digitala och analoga, är förvisso den gemensamma nämnaren för konventet men Nordsken handlar om så mycket mer.
– Ta bara en sån sak som litteratur. Berättandet är ju en tung komponent inom spelkulturen men vi kanske inte pratar så mycket P O Enquist och Sara Lidman – även om de är fantastiska berättare – utan mer science fiction, skräck och fantasy. Kan du exempelvis din Edgar Allan Poe eller H P Lovecraft kommer du att hitta massor med referenser i spelkulturen.

 

Evenemang som växer

Nordsken beskrivs med tre ord: spel, kultur och kreativitet och i år samsas drygt 130 aktiviteter på tre festivaldagar. Visst, några är återkommande men programmet är fullspäckat.
– Spel är idag som vilken annan kulturyttring som helst. Det är också en av anledningarna till varför vi arrangerar en konferens om spelkultur på fredagen. Spel är en jättestor del av många människors vardag och påverkar i stor utsträckning vårt samhälle. Det är dags att fler blir uppmärksammade på det.

Inför 2017 har Nordsken flyttat från Scandic hotells lokaler till Skellefteå Kraft Arena.
– Det är bra, säger Johan. Även om vi trivdes jättebra i våra tidigare lokaler känns det helt rätt med arenan. Vi behöver plats att växa. Ifjol siktade vi på 5000 besökare men nådde 7000. I år siktar vi på 10 000 och år 2020 är målet att minst 20 000 människor ska besöka Nordsken.

I och med flytten får arrangörerna också möjlighet att lyfta mässdelen ytterligare.
– Det blir en mer regelrätt mässa med maffig mässbelysning och ett 30-tal utställare, berättar Johan. Bland annat kommer Bergsala, svenska distributören av Nintendo att ställa ut stort med nya Switch.

Star Wars

Star Wars satte verkligen sin prägel på Nordsken 2016 och 2017 års upplaga fortsätter på inslagen väg.
– Vi hoppas att vi ska ha ännu fler robotar på plats, du kommer att kunna bygga dina egna ljussablar och delta i Jedi Academy, precis som ifjol. En nyhet är en fullskalig Jabba the Hut samt att vi ställer ut Andrée Wallin.  Andrée är en konceptartist som bland annat skapat för de nya Star Wars-filmerna. Star Wars firar faktiskt 40 år på dagen, då vi öppnar.

Som sagt. Programmet är fullspäckat. Det blir ett 30-tal flipperspel. Massor med serier. Brädspel. LAN. Galna konstutställningar, spelkändisar och en massa annat.
– Vi kommer att ha Alvaro Tapia, mannen bakom de svenska Harry Potteromslagen och en hel hög Youtubers, som STHLM Panda, Konrad Ydhage och Majpaj samt Swebliss med över 150 000 följare på twitch.

Öppet för alla

Nordsken lockar deltagare i alla åldrar, från barn till pensionärer.
– Det är en av våra styrkor. Vi funkar för dom flesta. Ta bara brädspel. Alla kan delta på samma villkor.

Nordsken är också en tillåtande miljö. Det är en annan av arrangemangets förtjänster. Alla ges möjlighet att vara med precis som man är.
– Eller kanske som man vill vara. Vi hoppas nämligen att så många besökare som möjligt kommer som sin favoritkaraktär från ett spel, en film eller en serie.
Det där kallas för Cosplay och konstformen handlar om att återspegla en fiktiv karaktär.
– Lite förenklat handlar det om att klä ut sig.
Förutom att kända ”cosplayare” finns på plats kommer också en ”golden ticket” att delas ut.
– Den ger en plats i Cosplay-SM 2018.

På Hero-bilden: Project 2501 Cosplay >>

Läs också

Gungande sommarevenemang

Upplev fantastiska sommarevenemang som Trästockfestivalen, Stadsfesten, Kyrkhelgen, Matfesten och Sommarteatern...

Taggar
Shape
Evenemang
Shape
Tips
Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

Bo i Lövånger Kyrkstad

Kyrkstäder är på många sätt synonymt med dåtidens stora avstånd och plikten att gå i kyrka. Den svenska allmogen fick nämligen...
Sommar
Lövånger
Lövånger
Shape
Bad
Shape
Tips

Badplatser att förälska sig i

En sak är säker, befinner du dig i Skellefteå i sommar behöver du inte oroa dig för bra alternativ när du behöver svalka.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Berättandet
Shape
Story

Berättarnas stad

Västerbotten, främst de norra delarna, har frambringat många författare. Finns en förklaring? Finns flera? Är det på arvet från n´Zakri, det genetiska?
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Naturnära
Shape
Shoppa

Cykel och fiske i själ och hjärta

Eftersom staden Skellefteå är omgiven av natur och fiskevatten i världsklass är det ju självklart att ha en outdoor-butik i samma anda.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
biljetter
Shape
Evenemang

JILL JOHNSSON TILL SKELLEFTEÅ

Jill Johnsson är en av Sveriges folkkäraste artister. I sommar firar hon tio år med sitt band och ger sig ut på en turné där en av totalt 10 spelningar blir i Skellefteå.

Shape
Fiske
Shape
Story

Laxfiske i Byskeälven

I Skellefteå finns tre vildlaxälvar. Den koncentrationen högklassigt laxvatten finns ingen annanstans i landet och juvelen i kronan är utan tvekan Byskeälven.
Sommar
Byskeälven
Byskeälven

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Annorlunda boende

Stiftsgården – Skellefteås vagga

På sätt och vis var det här allt började, för Skellefteås del. På Stiftsgården, vägg i vägg med Sveriges största landskyrka, landets äldsta träbro och Bonnstan...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

LANTLIV LODGE OCH ÖGONBLICKEN I ÖSTERJÖRN

På Lantliv ska du stanna en vecka. Minst. Inte för att du ska hinna göra allt som går att göra. Nej, snarare tvärtom...

Shape
Mathantverk
Shape
Restaurang

KREATIVT PÅ STADSKÄLLAREN

Stadskällaren består egentligen av tre delar. Matbar, lunchmarknad och saluhall — allt under ett och samma tak. Och i centrum står rena smaker och högkvalitativa råvaror.

Shape
Äventyr
Shape
Tips

3 SKÖNA UPPLEVELSER PÅ 2 HJUL

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar.

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]