Lantliv Lodge och ögonblicken i Österjörn

– På Lantliv ska du stanna en vecka. Minst. Inte för att du ska hinna göra allt som går att göra. Nej, snarare tvärtom. Jag vill att de som kommer hit ska känna de där kreativa tankarna, som annars inte får utrymme, tillåts ta plats.

SINNLIG TILLFLYKT PÅ LANTLIV LODGE

Edoardo Miolas tanke med Lantliv Lodge i Österjörn är att du ska stanna länge. I alla fall så pass länge att du tillåts komma ner i varv. Uppskatta ögonblicket. Och allra helst inspireras. Till att skapa. Eller bara vara. Där och då. Det är hans filosofi.

Edoardo är italienare, men numera kan han också titulera sig österjörnare.  Han driver nämligen Lantliv Lodge i Österjörn och hans filosofi är lite annorlunda.
– Tanken är att du inte ska göra någonting alls när du är här, säger han på fullaste allvar.

Det där med att inte göra någonting alls är förstås en sanning med modifikation. Egentligen finns det massor med saker att göra – både i det direkta närområdet men också i regionen.
– Men det betyder ju inte att du måste göra allt, ler han.

Edoardo. Foto: Ted Logardt

Här och nu

Edoardo vill skapa en miljö där människor kan andas. Släppa ner axlarna och uppskatta ögonblicket.
– Ibland känns som om vi rusar genom livet. Vi bockar av och jagar vidare mot nästa stora upplevelse.

Han värjer sig lite mot det där. Mot hetsen. Jakten.
– På Lantliv ska du stanna en vecka. Minst. Inte för att du ska hinna göra så mycket som möjligt. Snarare tvärtom. Jag vill att de som kommer hit ska känna de där kreativa tankarna som annars inte får utrymme, tillåts ta plats.

Med lätt hand stryker han längs herrgårdens norra vägg. Blicken vandrar längs huskroppen.
– Du vet, säger han, den här herrgården har stått där den står i hundratals år. Det måste man ha respekt för.

Person och plats

Herrgården andas rymd. Inomhus är det högt i tak. Drygt tre meter. Det skapar en speciell atmosfär. Som gjort för att tänka. Stora tankar.

Insidan är minutiöst inredd. Omsorgen för detaljerna är slående. Renoveringen varsam. Med respekt mot ursprunget.
– Allt har en historia, säger Edoardo kopplat till antingen platsen eller personen. I trappan som leder till övervåningen hänger svartvita bilder från Hollywood. Filmfoto. Originalbilder. Förstås.

Soffan på övervåningen har Edoardo själv formgivit. All fotokonst på väggarna är också hans egna.
– Det där är Kubu Island i Botswana, säger han och pekar på en tavla som hänger ovanför sänggavel i rummet med fågeltapet.
Det är som hämtat direkt från en Tim Burton-produktion.

Arkitekt och modellbyggare

Egentligen är Edoardo fotograf. Det har han varit lite till och från i 40 år men  är han också arkitekt. Han är ägnat stora delar av sitt liv till att bygga modeller. Skyskrapor i Dubai. Fotobollssarenor i Portugal. Fälgar åt Ferrari. Men mest båtar. Segelbåtar. Som tävlat i Americas cup. Modellerna körde han i vindtunnlar och gjorde avancerade beräkningar.

– Det är spännande, ler han. Vet du att en modell av en skyskrapa kan behöva 900 mätpunkter för att ge en sanningsenlig bild av verkligheten.
En hel del, noga utvalda, modeller återfinns idag som inredning i Herrgården.

Generös filosofi

Edoardos fotografiska gärning handlar om att beröra. Han delar generöst med sig av det han skapar. Om det så är ett porträtt av en bergsgorilla i Uganda, en ögonblicksbild fångad i ett rökrum i Saigon eller en karg och vidsträckt mongolslätt i gryningsljus. Bara hans Facebook-konto följs av nästan 34 000 användare.
Hans sätt att se på fotografi, hänger tydligt ihop med hans känsla för värdskap.  Hans livsfilosofi. Det handlar om att ge. Om att vara generös.

Läs också