Varmt välkommen till kylan och mörkret

Jorge ler. Kanske något återhållsamt. Som att han hör vad hon säger men inte riktigt förstår. Han tittar i elden och tänker. Tar en klunk kokkaffe ur vrilkåsan. Silar den svarta drycken mellan tänderna och säger: "Det förklarar badbyxorna". Så börjar han skratta. Det gör också Saleta. Sedan skålar de i kokkaffe...

THE PANGEA ICE CHALLENGE

Jorge är något av en äventyrare. Han är från Spanien och har varit nästan överallt i hela världen. Han har sett pyramider. Tempel och tundra. Stora barriärrev, Route 66 och Grönlands väldiga istäcke. Bestigit berg och en massa annat.

Men här i Swedish Lapland har Jorge aldrig tidigare satt sin fot.  När han kliver in genom dörrarna till ankomsthallen på Skellefteå Airport är han fortfarande ovetandes om vad han egentligen gör här. I Skellefteå. Det enda han vet är att han antagit en utmaning.

Snöskotertransfer från Skellefteå Airport.

Vintersim

På samma flygplats står Saleta. Hon väntar på Jorge vid bagagebandet. ”Packa dina varmaste kläder”, hade hon sagt. ”Och badbyxor”. Jorge hade tyckt det lät konstigt. Badbyxor mitt i smällkalla vintern.

Men Saleta har en plan. För Jorge. Om två dagar är det nämligen Skandinaviska mästerskapet i vintersim i Skellefteå. Då simmar man 25 meter i iskallt vatten. 0,1 grader celsius brukar termometern visa. I vattnet alltså. I luften är det betydligt kallare. Som kallast var det för två år sedan. Då frös det i allas näsor och kinderna var osedvanligt rosenröda. Minus 36 grader sa de officiella köldmätningarna. I år har Saleta, förstås anmält Jorge till den där tävlingen. Men Vintersimmet är bara en del av utmaningen.

Badtermometern visar 0,1 grader.

Kokkaffe

När de stänger av snöskotrarna som tagit de två från flygplats till en upptänd kåta och en rykande het panna kokkaffe i den lilla byn Bodan, strax söder om stadskärnan, berättar hon det.
– Jag har anmält dig till Vintersim, säger hon och flinar. 25 meter. 0,1 grader celsius.

Jorge ler. Kanske något återhållsamt. Som att han hör vad hon säger men inte riktigt förstår. Han tittar i elden och tänker. Tar en klunk kokkaffe ur vrilkåsan. Silar den svarta drycken mellan tänderna och säger:
– Det förklarar badbyxorna.

Så börjar han skratta. Det gör också Saleta. Sedan skålar de i kokkaffe. Som för att sluta ett avtal om att utmaningen är antagen.
– Och gradvis ska du introduceras för den arktiska livsstilen, berättar Saleta.

Kokkaffe i Bodan.

En bra start

Klockan är inte mer än 15:00. Likväl är det nattsvart. Snön faller ymnigt. Bilens vindrutetorkare får jobba hårt för att hålla sikten fri. Saleta kör sakta. Det är gott om renar i området.
– Det är viktigt, säger Saleta myndigt, att du får en bra start.

Jorge nickar. Hela tiden tittar han ut genom bilens fönster. Plötsligt står det renar invid vägen. Saleta saktar in ytterligare och frågar:
– Har du hört talas som palt?

Jorge skakar på huvudet utan att släppa renhjorden med blicken.
– Palt, säger Saleta, är mat. Men vad viktigare är, så är två paltar och ett stort glas mjölk en riktigt bra start på ett vinteräventyr.

Paltbak på Lantliv Lodge. Foto: Edoardo Miola

Lantiv Lodge

På Lantliv Lodge väntar Ines. Ines är i sina bästa år och har rullat tusentals paltar i sitt liv. Hon visar Jorge hur man gör. Hur man kupar handen, trycker till degen så det formas en liten grop som man fyller med fläsk.
– Sen ner i kastrullen med kokande vatten, säger hon.
Han lär sig snabbt och innan Jorge och Saleta vet ordet av är maten klar.

Palt, skirat smör och rårörda lingon.
– Jorge, säger Saleta och serverar honom ytterligare en palt, jag vill att det ska gå bra för dig. Och jag tror att ju mer du knyter an till den arktiska livsstilen, desto bättre blir din prestation.
Jorge håller med. Saleta fortsätter:
– Imorgon ska du köra huskies. Till en vildmarkscamp och bada bastu. Dessutom, ler hon, har jag förberett en liten överraskning.

Hunspann med Lappland emotions.

Lappland emotions

Att köra husky på kall, nyfallen snö är lite som att sväva på moln. Man färdas mjukt. Nästan ljudlöst.
– Du, ropar Saleta till Jorge som står längst bak och styr, det här är inte bara för nöjes skull. Jag har sågat upp en vak i närheten av vildmarkscampen. Lagom stor för en fullvuxen man.
Jorge skrattar.

Att bada isvak mitt i skogen, i ljuset från facklor och stjärnhimmel är framför allt en mental utmaning.
– Du växer som människa, säger Saleta. Om du fullföljer.

Det är bara ett hål. Rätt ner i mörkret. Och kylan. Rätt ner i ingenstans. Det är i alla fall vad Jorge tänker när han står på kanten till isvaken. Saleta har sänkt ner en stege i vaken. Så att Jorge enkelt kan klättra upp och ner. Men så enkelt är det tydligen inte. Jorge tittar på vattentermometern. 0,3 grader celsius.

– Ta den tid du behöver, säger Saleta.
Himlen är stjärnklar. Skogen mörk och knäpptyst. Jorge går ner. Sedan upp. Och strax därefter kommer endorfinerna.
Saleta är stolt. Klappar händerna och berättar att bastun är 75 grader varm.
– Det är perfekt temperatur.

Isvaken.

Tävlingsdagen

På tävlingsdagen väcker Saleta Jorge tidigt.
– Vi ska ut på havet, säger hon.

Bottenvikens väldiga istäcke gör människor ödmjuka. Där slås man liksom av sin egen litenhet inför världsaltet.
– Det är viktigt, säger Saleta, att man inte tror att man är nåt. Det hänger ihop med livsstilen här uppe. Jantelag, kallas det.

Vid registreringen är Jorge ödmjukare än någonsin. Dessutom har han fått stöd av två lokala vintersimmare. Och en spanjor – Israel. Nu är de fyra på väg ner till tävlingsbana. Isvaken.
– En genomsnittlig vintersimmare gör 25 meter på 20,4 sekunder, berättar Saleta. Det måste du slå.

Jorge simmar sista sträckan. Han är fokuserad. Kliver ner i vattnet utan att tveka. Sedan simmar han. Fort. Ja, jättefort faktiskt. Från iskanten manar Saleta på.

På startlinjen i Skandinaviska Mästerskapen i Vintersim.
Jorge triumferar i vattnet.

Framgång

När tider räknats samman står det klart. Jorge har simmat under 20 sekunder. Utmaningen är avklarad. Han ler stort. Kramar sina medtävlande. De firar. På isen. I morgonrock och flip-flops. Lokal-tv vill göra en intervju. Jorge är segerrusig, pratar rätt in i kameran och lovar att han ska komma tillbaka. Med ett helspanskt team och slå den där tiden, vad den nu var. För den har han redan glömt.

På kvällen äter de gott. På Restaurang Bryggargatan.
– A taste of Swedish Lapland, säger Saleta.
– Swedish Lapland taste victories, svarar Jorge.

De skålar tillsammans med andra vintersimmare. Innan de bryter för natten säger Jorge:
– Saleta, jag har gjort mycket i mitt liv men det här är faktiskt bland det bästa jag har varit med om.
– Jag vet, säger Saleta och drar upp dragkedjan på sin stora vinterjacka och öppnar ytterdörren åt Jorge.

Tillsammans försvinner de ut i kylan och mörkret .

Läs också

Shape
Äventyr
Shape
Story

Fruset hav

Längs Bottenvikens kust gör sig istiden påmind hela tiden, från landytan som växer varje år till det vindpinade frusna havet.
Vinter
Kågnäsudden
Kågnäsudden

Vintersim i Skellefteå – en kärleksförklaring!

I februari genomförs Skandinaviska mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det är sjätte året i obruten följd. Här hittar du programpunkter..

Taggar
Shape
Äventyr
Shape
Story
Shape
Natur
Shape
Story

Älgsafari, kokkaffe och iskalla dopp i Svanseleskogarna

Svansele Vildmarkscenter är på många sätt ett första steg in i vad som kan kallas Europas sista vildmark. Från en mjukstart med kokkaffe, kanelbullar och en tur på vildmarksutställning...
Vinter
Svansele
Svansele
Shape
Kultur
Shape
Story

KALVTRÄSKSKIDAN – VÄRLDENS ÄLDSTA SKIDA!

Att längdskidåkning skulle ha uppfunnits i trakterna runt Skellefteå är kanske en sanning med modifikation. Men ingen kan motsätta sig det faktum att världens äldsta skida hittades i en myr alldeles utanför [...]

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Hårt jobbande huskies!

Tänk att du är omgiven av vinterns mjuka mörker. En klotrund fullmåne kastar sitt bleka ljus mellan granarnas snötyngda grenverk. Det enda som trängs med tystnaden är hundarnas tassar...
Vinter
Skellefteå
Skellefteå

Extrem kungsörnsfotografering

"Vanligtvis fotar vi på sex, sju meters håll - med teleobjektiv - om det är porträttfotografering som gäller men det är lika viktigt att kunna erbjuda möjligheter att fota djuren i en genuin vintermiljö." Och det är inte bara örn som efterfrågas bland Connys besökare...

Taggar
Shape
Naturnära
Shape
Story
Shape
Skellefteå AIK
Shape
Story

SKELLEFTEÅ AIK OCH DEN LOKALA ISHOCKEYKULTUREN

– Det är inte bara trilla in på arenan och tro att vi ska vinna, säger Siv och rättar till den lilla AIK-nålen som sitter på skjortkragen. Nä, ska det bli vinst krävs en hel del förberedelser. Som att ha [...]

Shape
Äventyr
Shape
Vinter

UPPLEV ATT ÅKA HUNDSPANN

Är det första gången du möter ett gäng entusiastiska huskies, är det inte konstigt om du är en smula reserverad. Men det finns absolut ingenting att vara rädd för. Följ med det brittiska paret Sabine och P [...]

Shape
Äventyr
Shape
Tips

VINTERBAD OCH FLER ANNORLUNDA VINTERUPPLEVELSER

Från januari till april har föreningen en vak i Kåge och en i Kusfors. Så vill du ge dig själv, dina vänner eller kollegor en upplevelse för livet bokar du självklart in en kurs i vinterbad.

Shape
Aktivitet
Shape
Tips

När luften känns som allra friskast!

Vi bygger snögubbar, rullar snöbollar som blir till snölyktor, gräver ner oss i snödrivor, rullar ut renskinn och häller upp rykande het choklad i träkåsor...
Vinter
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Äventyr
Shape
Tips

TJÄRNBERGSHEDEN – ETT AV SKELLEFTEÅS 33 NATURRESERVAT

Uppe på Tjärnbergsheden är det absolut stilla. Snöskorna trampar ner djupt i den nyfallna snön. Ansträngningen är alldeles lämplig. Man känner sig lagom duktig utan att bli andfådd.