Huskies på barmark

Hos Lappland Emotions får du vara med från början och en stor del av upplevelsen handlar om att skapa en personlig kontakt till hundarna. "Stig på", säger Mari-Line och slår upp dörren till hundgården. Men innan Saleta och Miguel är redo att skaka tass finns några förhållningsregler.

HEMMA HOS LAPPLAND EMOTIONS

Huskies och hundspann förknippas vanligtvis med is och snö, men den sanningen håller inte riktigt hos Mari-Line och Arnaud, i Svanfors knappa 60 kilometer från Skellefteå. Nej, här möter du huskies långt innan den första snön har fallit...

Solen strålar från en molnfri augustihimmel. Det känns att hösten är i antågande. Luften är så där frisk och fräsch att det nästan gör ont att djupandas. Saleta och Miguel parkerar där vägen slutar, utmed den stora träskylten. Den som är grovt tillyxad och avslöjar att du kommit till Lapland Emotions och ingen annanstans.
— Härifrån leder bara stigar och skogsvägar, ler Mari-Line samtidigt som hon hälsar välkommen.
Inte heller hundarna gör någon hemlighet av att de är glada av att se Saleta och Miguel.

KONTAKT

Hos Lappland Emotions får du vara med från början och en stor del av upplevelsen handlar om att skapa en personlig kontakt till hundarna.
— Stig på, säger Mari-Line och slår upp dörren till hundgården. Men innan Saleta och Miguel är redo att skaka tass finns några förhållningsregler.
— Klappa aldrig en hund du inte känner på huvudet, säger Mari-Line. Det skulle du aldrig få för dig att göra när du träffar en obekant människa. Hundar kräver samma respekt. Så här.
Hon stryker lätt med handen på bog och framben.
— Som ett handslag, ler hon. Det här är förresten Tweek.
Saleta böjer sig ned och följer Mari-Line’s instruktioner. Tweek svarar med att försiktigt trycka upp en blöt nos på hennes kind.
— Ni kommer att trivas tillsammans, ler Arnaud.

MED ETT TJUT

Under barmarksäsongen ersätter Lappland Emotions vinterns slädar med rejäla kickbikes alternativt traditionella mountainbikes. Upplägget är okomplicerat. Två huskies på en hundförare. Saleta får hjälm och glasögon. Hon selar, med hjälp av Mari-Line, Tweek och spänner honom framför cykeln. Samma sak med Nortug.
— Kom ihåg, säger Arnaud när Saleta sätter sig på cykelsadeln, du får hålla lite lätt på bromsen. I alla fall i början. De kan vara lite ivriga.
Saleta gör som hon blivit tillsagd. Hon bromsar lätt men hundarna kommer ändå förvånansvärt snabbt upp i hög fart. Med ett tjut av skräckblandad förtjusning försvinner hon iväg och strax därefter följer Miguel bakom hundarna Juneau och Québec.

KOKKAFFE OCH HEMBAKT

Ekipagen gör verkligen heder av skogsvägnätet runt Svanfors. Arnaud ligger först. Sedan Saleta och Miguel i var sitt hjulspår, på var sida om en gräsbevuxen mittremsa. Det är otroligt trivsamt att uppleva det vidsträckta skogslandskapet från cykelsadeln. Dessutom är energiförbrukningen i stort sett noll. Om du inte är hund, vill säga.

Vid ett sel i Skellefteälven tar sällskapet en paus. Mari-Line är redan på plats och har förberett med kokkaffe och hembakt. Solen kryper allt lägre ner på himlen men värmer fortfarande skönt. Strålarna sipprar lätt genom grenverken medan hundarna släcker törsten med älvsvattnet.
— Vill ni förresten titta, frågar Mari-Line och visar några bilder som hon lyckats fånga på Saleta precis i startögonblicket. Hon skuggar kameraskärmen med handen samtidigt som både Saleta och Miguel gapskattar.
— Så där rädd var jag aldrig, bubblar Saleta.

Läs också

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Hårt jobbande huskies!

Tänk att du är omgiven av vinterns mjuka mörker. En klotrund fullmåne kastar sitt bleka ljus mellan granarnas snötyngda grenverk. Det enda som trängs med tystnaden är hundarnas tassar...
Vinter
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Äventyr
Shape
Tips

3 SKÖNA UPPLEVELSER PÅ 2 HJUL

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar.

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 4 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele
Shape
Food
Shape
Story

Kräftmåne i Forsbacka

Den svenska flodkräftan lever under ett ständigt hot. Av kräftpesten. En dödlig smitta som förs från vatten till vatten av, den på våra breddgrader icke hemmahörande signalkräftan. Men i trakterna runt Skellefteå är flodkräftan fortfarande talrik, och då inte minst i Forsbacka.
Sommar
Forsbacka
Forsbacka
Shape
Äventyr
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ ADVENTURE PARK

Alltifrån en 80 meter lång zipline som garanterar skönt sug i magen till ett barnäventyr ett par meter ovan marken. På Skellefteå Adventure Park finns svindlande utmaningar för stora såväl som små.

Körglädje på en av Europas modernaste kartingarenor

Ett av sommarens fartfylldaste nöjen finns i Furunäs, knappt tio minuter utanför Skellefteå. Där ligger nämligen Skellefteå karting arena, en plats att avgöra vem som egentligen kan prestera familjens snabbaste varvtider.

Taggar
Shape
Familj
Shape
Tips

Bli en bättre naturfotograf

Emma Dennehy ville uppleva naturen i Swedish Lapland - men också bli en bättre naturfotograf. Då styrde hon sin resa till Kalvträsk och Conny Lundström.

Taggar
Shape
Foto
Shape
Story
Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

Svedjan ost – en av de bästa

Några dricker vatten i strandkanten. Gräset är grönt och står du på gårdsplanen är utsikten över sjön Storkågeträsket svårslagen. Nej, landsbygdsromantiken går inte att blunda för. Det är så här resan mot en av Sveriges mest prisade ostar börjar.
Sommar
Storkågeträsk
Storkågeträsk
Shape
City
Shape
Story

Sveriges största legoutställning

Det finns en föreställning om att LEGO bara skulle vara för barn men det är inte riktigt sant...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Äventyr
Shape
Vinter

UPPLEV ATT ÅKA HUNDSPANN

Är det första gången du möter ett gäng entusiastiska huskies, är det inte konstigt om du är en smula reserverad. Men det finns absolut ingenting att vara rädd för. Följ med det brittiska paret Sabine och P [...]

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]

Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.