I sommar erbjuder Skellefteå Turistcenter guidade turer till fots i Skellefteå och varje söndag under sommaren finns en ny berättarvandring att uppleva. Alltid kl 14.00, men på olika platser!
Sommaren 2018 erbjuder Skellefteå Turistcenter guidade turer till fots. Lättsamma, intressanta och lärorika.
Turen går till några av Skellefteås centrala smultronställen där medföljande guide drar korta fakta om stadens historia och anekdoter. Guideturen avslutas med fika på ett trevligt sommarcafé.
Torsdagar: Svensk guidning | Fredagar: Engelsk guidning
Tid: 14.00-15.30
Pris: 100 kr inkl. fika
Barn under 18 år gratis, men behöver fribiljett. OBS! Minimum antal 2 st och max 20 st deltagare.
Bokning sker på Skellefteå Turistcenter eller på Ticketmaster.
Guidad tur från Sankt Olovs kyrka genom centrum via Nordanå till Landskyrkan i Skellefteå. För turister, men även skelleftebor som vill lära sig mer om Skellefteå.
Datum: 7, 10, 14/7 | Tid: 11.00 och 14.00 | Pris: 50 kr
Drop-in. Man betalar genom att swicha till guiden på 070-276 92 76. Barn under 12 år i vuxnas sällskap följer med kostnadsfritt
Tallhedskungar, barfotaskomakare och fulhet i årets berättarvandringar.
För femte året i rad kan invånare och besökare i Skellefteå ta del av olika berättarvandringar. Varje söndag under sommaren finns en ny berättarvandring att uppleva. Alltid kl 14.00, men på olika platser! Barn under 12 år gratis om inte annat anges. Biljetter säljs på Skellefteå turistcenter 0910-45 25 10, Nordanå och ticnet.se. Endast förköp.
Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening samt en rad eldsjälar. Alla vandringar sker på egen risk.
Söndagar
Tid: 14:00 – 15:00
Pris: 125 kr
24 juni: Midsommarvandring bland barfotaskomakare, spelmän, lönnkrogar och häxor i Lunds Brönet
En berättarvandring från gamla bageriet upp på det anrika Brönet, genom skogen längs den gamla kärrvägen förbi lönnkrogen och Sköld-Karin, upp till berghällan där dansbanan låg, förbi skomakarnas hus och tillbaka ner till byn där bageriet och EA Linds uppfinnarverkstad stod. Tänk er snidade fåglar i träden och kvartingen i fickan att betala för spådomen med om man var nykär. Hör om kärleksmagi, kloka gummor, hembyggda rullstolar, gruvsatsningar, instrumentbyggare, stordansare, alkemister och barfotaskomakare. Det är ingen dum idé att ta med fika att avsluta vandringen med. Samling vid gamla bageriet (Lund 19, Golvcentralen) Vandringen går genom delvis oländig terräng.
1 juli: Fulvandring med arkitekten Björn
Vad är fint och vad är fult? Och varför tycker du det? Björn Ylinenpää, arkitekt på kommunen, följer oss genom några olika epoker av stadsbyggande och arkitekturstilar i Skellefteå. Obs! Vi kan inte garantera att du efter den här timmen fortfarande vet vad som är fult. Eller fint. Samling vid rådjursstatyn.
8 juli: Sörböle från bondby – till municipalsamhälle – till stadsdel – i centrum!
Karin Lundström Rawden berättar om byn Sörböle och livs- och företagshistorier med starka män och kvinnor och vågade satsningar, konkurser och livsöden. Tillgänglig för rullstol. Samling vid Parkbrons södra brofäste.
15 juli: Stadsvandring i Jörn med Enar.
I Jörns socken har det bott folk i 8 000 år och ändå uppstod Jörn ur intet för 125 år sedan. Det blir en blandning av myrpatroner och nykterhetstalare, snallare och handelshus, Lenin och Tallhedskungen, skidlegender och indiepoppare, vikten av den inre linjen och var Jörns kyrka ligger, omvikta takfötter och lite brutalism. Samling vid Stationen.
22 juli: (Finnforsrövarna – familjevandring med Berättarföreningen flyttad till 12 aug)
29 juli: Båtvandring till Gåsören med fyr- och lotshistoria
Med båten Vidar åker vi ut till Gåsören och får där ta del av spännande sjöhistoria kopplat till fyr och lotshus. Här finns ett av landets bäst bevarade exempel på ett kombinerat fyr- och bostadshus och det är idag klassat som byggnadsminne. Någon fick medalj ”För nit och redlighet i rikets tjänst”, vem det var och mycket annat får du veta på denna tur. Samling vid Kurjovikens havsmarina.
5 aug: Vandring genom Vitterlandet
En berättarvandring genom de trolska skogarna på norra sidan Burträsket. Med berättelser och skrönor om vittra och andra mystiska väsen av Pär-Erik Wikström. Fika i vacker skogsmiljö bjuds också på under färden. Från Sockenvägen i byn Södra Renbergsvattnet följer vi kyrkstigen söder ut till byn
Risnäs där vandringen avslutas i familjen Wikströms konst-ateljé. Återtransport till start kommer att finnas där. Sträckan är cirka 6 km. Vandringen ej
handikappvänlig då den följer gamla skogsstigar. Samling vid korsningen gamla kyrkstigen, Sockenvägen i Södra Renbergsvattnet Obs kl12.00!
12 aug: Prästbordet runt på cykel
Vill du lära dig mer om Skellefteås historia? Följ då med på en cykeltur genom Prästbordets historia speglad i ortsnamnen! Ulf Lundström berättar mer om namnen, hur de uppkom och varför. Samling på torget i Bonnstan.
12 aug: Finnforsrövarna – familjevandring med Berättarföreningen
Välkomna att besöka Finnforsgrottan och lyssna till historien från tidigt 1500-tal om de sägenomspunna Finnforsrövarna. Skelleftebygdens berättarförening ger er denna märkliga historia som kryddas med akrobatik och dans. Från 5 år och uppåt. Ta med eget fika. Inga toaletter i närheten. Ojämn terräng, olämplig för barnvagnar och rullstolar. Obs! 60 kr per person som fyllt 5 år. Samling vid Finnforsgrottan. Vägbeskrivning fås vid anmälan.
19 aug: Kyrkogårdsvandring bland sorgträd och livsöden
Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av några spännande livsöden. Du kanske vill höra historien om bogårdstrappan eller vad som döljer sig bakom den s.k. ”ogärningsron” nordost om kyrkan? Vår guide berättar om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden. Samling vid Landskyrkans västra entré.
26 aug: Heldagsvandring till Risböle fäbodar
Vi vandrar den stig som Risbölebönderna vandrade med sin kreatur till fäbodarna på Storön för höstbetet. Under vandringen får vi höra hur det var att leva på en fäbod men även hur stuglivet växte fram i Bäckfjärden. Väl framme belönas vi med svampsoppa. Vägen tillbaka till start följer samma väg som mjölken från fäbodarna gjorde, med båt över fjärden (båt ingår).