Först och främst i andra hand!

"Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting. Men ibland hittar man något man inte ens hade en aning om att man behövde. Du vet, det handlar snarare om att se möjligheter än färdiga objekt."

FÖRST OCH FRÄMST I ANDRA HAND

Varför köpa nytt när det man behöver finns begagnat? För Tova Glänta, som driver B&B Forest Inn Holmsvattnet strax söder om Skellefteå, är återbruk en livsstil.

– Egentligen, säger Tova och tar sikte mot ett klädställ inne i butiken, är jag på jakt efter en balja till utedasset. En sån där stor, bra balja man kan tvätta händer och ansikte i.
Vi är på Röda Korsets secondhandbutik, Kupan, i Skellefteå. Jag ser inga baljor. Inte ens något som skulle kunna likna en balja. Jag ser bara kläder, skor, accessoarer, tidningar och böcker.
Tova bläddrar entusiastiskt bland blusar och tröjor.
– Det ska vara fart i färgerna, säger hon och håller upp en knallrosa blus. Som den här.
– Men det där är ingen balja.
– Nä, det är klart, säger hon och skrattar.
Det märks nästan att hon gillar second hand.

För Tova är second hand, eller återbruk som hon kallar det, alltid förstahandsvalet.

Bed and Breakfast

Tova Glänta bor i byn Holmsvattnet, strax söder om Skellefteå. Där driver hon ett Bed and Breakfast och lever alternativt. Tillsammans med sin man Bob.
– Det mesta där hemma är återbruk. Men, säger hon, fläktkåpan köpte vi ny. Vi sökte begagnat, men hittade inget vettigt så till slut gav vi upp. Och madrasser, kuddar och täcken i sängarna är nya. Sånt hittar man sällan fräscht på secondhand. För Tova är second hand, eller återbruk som hon kallar det, alltid förstahandsvalet. Men ibland gör hon undantag.
– Visst känns det bra att återanvända det som redan finns och inte alltid behöva bidra till det skenande konsumtionssamhället. Men ibland kan det vara ok att köpa nytt. Som den gröna dunjackan hon har under den slitna skinnjackan, till exempel.
– Bor man i norr är det viktigt att inte frysa.

Forest Inn - Bed and Breakfast i Holmsvattnet.

Utmaningar och möjligheter

Tova berättar att det hänt en hel del på secondhandscenen sedan hon flyttade till Skellefteå. Det var för mer än 20 år sedan.
– Då var det lättare att göra riktiga fynd. Nu har de som driver secondhandbutiker järnkoll på vad de får in. Och tar också betalt därefter. Men eftersom många secondhandbutiker vilar på någon form av välgörenhetsprincip känns prishöjningen ändå helt ok.

När jag ber henne förklara vad som är så kul med second hand säger hon:
– Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting. Men ibland hittar man något man inte ens hade en aning om att man behövde.
Hon kastar en lila sjal över axlarna och söker med blicken efter en spegel.
– Du vet, det handlar snarare om att se möjligheter än färdiga objekt. Tänk bara vad lite färg kan göra för en gammal kökssoffa.

Loppisen på Folkparken är ett stort sommarnöje för många.

Fler alternativ

I den stora spegeln betraktar Tova sig själv tillsammans med den lila sjalen. Hon tar god tid på sig, innan hon säger:
– Den här tar jag.
– Var det inte en balja du skulle ha, undrar jag.
– Jo, men baljor finns inte här. Inte idag i alla fall. Det är nog bättre att åka upp till Rondellen på Mullberget eller vänta till lördag när Pingstkyrkans second hand håller öppet. Eller stanna till på Myrorna på vägen hem. Kanske ber jag också Bob springa in på Begagnatvaruhuset i Bureå. För man kan ju aldrig riktigt veta…