6 caféer att ta en fika på

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns dessutom ofta otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar tillsammans med en gammal vän eller en ny bekantskap. Vi knyter sociala band helt för nöjes skull men etablerar också långsiktiga, strategiska affärskontakter.

FIKAKULTUREN I SKELLEFTEÅ

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar lika gärna tillsammans med en gammal som eller en ny bekantskap. Vi knyter sociala band helt för nöjes skull men etablerar också långsiktiga, strategiska affärskontakter över en kopp rykande hett kaffe.

Vi fattar inspirerande beslut över en kopp kaffe. Slät. Svart. Rakt upp och ner. Drar upp planer och initierar stora projekt med en latte handen. Och vi är här och nu med en kopp rykande hett te. Och ska rätt vara rätt gör vi det med fikabröd vid sidan om. Ja, det finns de som skulle påstå att ett fika utan fikabröd inte är något riktigt fika. Förr om åren, när man helst fika hemma hos folk kallade vi det kafferep, och då var det dessutom sju sorter som gällde. Utöver kanelbullar och andra mjuka bakverk. Det där med sju sorters kakor blev ett begrepp och etikettsregel. Färre kakor på ett kakfat signalerade en visst mått av snålhet, fler kunde tolkas som högmod. Idag fikar vi dessbättre precis som vi vill, när vi vill, hur vi vill och med vem vi vill.