Utställning med AKAY och KP Public Private

Var
Ernst Westerlunds allé Nordanå
5 mar - 28 maj

Skellefteå Konsthall inleder det nya året med att visa Sveriges centralgestalter inom gatukonst, Akay och Kp.

Både Akay och Kp har ett förflutet i graffitin men började i mitten på 90-talet att experimentera med nya metoder att använda det offentliga rummet som en arena för sina projekt. Gatukonsten är en relativt ny företeelse som har utvecklats ur graffitimåleriet och har en hel del gemensamt med andra subkulturer.
I Stockholm finns fortfarande spår av deras tidiga ingrepp i staden i form av affischer, klistermärken, installationer och graffiti. Klisterpeter blev tidigt känd för sina rådjursklistermärken och kamouflerade fågelholkar och Akay för sina affischer som gjorde reklam för den påhittade ideologin Akayism.

År 2003 började de på allvar att jobba tillsammans med mer interaktiva verk. Typiskt för Akay och Kp är att de intresserar sig för stadens mellanrum som de aktiverar och ger en ny mening. Exempel på detta är deras verk Traffic Island, en röd ministuga på en bortglömd klippa mellan infartslederna till Stockholm eller gungorna som tillverkades av stadens bråte vilka hänger under broar, från trafikskyltar och i busskurer. Badmintonbanan på taket till ett parkeringshus kan också nämnas. Det inspirerande med deras arbeten är att de synliggör det bortglömda på ett lekfullt sätt och väcker frågor om deltagande och om vad konst kan vara.

Idag arbetar de ofta tillsammans med platsspecifika installationer, filmer och bilder i övergivna kontorshus i Stockholmsområdet.

Vernissage söndag den 5 mars kl. 13:00. Konstnärerna medverkar.

Foto: AKAY och KP

 

Öppettider

5 mar, 2017 - 28 maj, 2017
tisdag 10:00 - 19:00
onsdag 10:00 - 16:00
torsdag 10:00 - 16:00
fredag 10:00 - 16:00
lördag 10:00 - 16:00
söndag 10:00 - 16:00