Var
Nordanåteatern Skellefteå
14 mar

Människan har alltid fascinerats av myter om hjältar som visar vägen genom uppoffringar och mod. Legenden om Odysseus från Ithaka är en av de mest kända grekiska historierna och en värdefull andlig skatt som fortfarande talar till oss. Odysseus hemresa från Troja präglades av förlust och hjärtesorg men också av personlig utveckling och triumf.
Arketypen av en hjälte enligt grekiska myter var inte endast en fysisk stark karaktär utan också en intelligent, slug och modig person med ett stort hjärta och förmågan att agera. Hjältar besk-revs inte heller som perfekta och gudomliga varelser på något sätt utan var inspirerade av mänsklighetens grundläggande källor. Även om dagens kultur är helt annorlunda forntida sam-hällen, kan vi uppfatta och kanske förstå originalspråk och budskap från antika myter. Berättel-serna i sig är odödliga och knutna till människan.
Den prisbelönta koreografen Lenka Vagnerová (Tjeckien) är intresserad av dualiteten i en my-tologisk hjälte som enligt legenderna hade både superkrafter och ideala karaktärsdrag men också var skör. Hon vill utforska Odysseus inre kvalitéer som påhittighet, viljestyrka och mod. Hur hanterade Odysseus rädsla, ensamhet, kärlek och vänskap? Hur hittar vi sambanden med vår tid? Hur små saker kan göra någon till en hjälte och hur viktigt det är att ha hoppet kvar även i livets motgångar. Våra liv är fyllda av kamp, hopp, kärlek och tårar.  Likt Odysseus liv.
Än idag finns hjältar överallt, men kanske är vi för blinda att se eller för fega att våga erkänna hjältedåd.  Fortfarande måste en riktig hjälte slåss och övervinna många utmaningar för att uppnå sitt slutliga mål -att nå sitt hem, sin kärlek och harmoni.
Vi lovar en adrenalinfylld föreställning som säkert får dina handflator att svettas. Följ med på
Odysseus hemresa och möt dina inre demoner!

Koreografi: Lenka Vagnerová

Tonsättare: Tomáš Vychytil
Kostymdesigner: Kateřina Štefková
Ljusdesigner/Scenograf: Martin Chocholousek

Dansare:
Tomáš Červinka, Claudia Fürnholzer, César García Steensen, Viktor Konvalinka, Jakub Mędrzycki, Hanna Nussbaumer, Anaïs Pensé, Verena PircherFotograf: Carl Thorborg

Fotograf till bilden ovan: Carl Thorborg

 

Föreställningen är ett samarrangemang mellan Skellefteå Kommun och Skellefteå Riksteaterförening.

Öppettider

14 mar, 2018 - 14 mar, 2018
Onsdag 19:00 - 20:15