Jacob Dahlgren ” abstract space” Skellefteå Konsthall

Var
Ernst Westerlunds Allé, Nordanå
11 feb - 6 maj

Foto: Jacob Dahlgren ”neoconcrete space”

11 februari – 6 maj
Jacob Dahlgren ” abstract space”

Vernissage 11 februari kl. 13.00

I utställningen ”abstract space” visas ett urval från Jacob Dahlgrens lekfulla bildvärld där han använder sig av abstrakta detaljer från vår omgivning och konstruerar nya verk av vardagliga föremål i klara färger, ofta kombinerade i ränder, rutor och grafiska mönster.

Typiskt för Jacob Dahlgren är hans sätt att organisera mängder av material vilket leder tanken till konkretisternas experimenterande mellan form, färg, rörelse och rytm.

I Jacob Dahlgrens konstnärskap spelar precis som för konkretisterna också de industriella formerna och materialen en central roll då han använder redan existerande, massproducerade föremål i sitt arbete ex kaffemuggar, yoghurtförpackningar, piltavlor, blyertspennor, klädgalgar eller badrumsvågar.  Oavsett om det handlar om kaffemuggar av plast eller blyertspennor är inget för alldagligt eller för invecklat för att inte rymmas i hans estetiska universum.

Ur ett konstvetenskapligt perspektiv finns även en koppling mellan Jacobs Dahlgrens konstnärskap och minimalismen där det centrala för konstnärerna var att undersöka förhållandet mellan kropp och objekt. Förutom att Jacob Dahlgren själv sedan sjutton år tillbaka är en bärare av konst då han dagligen använder T-tröjor som är tvärrandiga, är det lika viktigt för honom att besökaren bjuds in och blir en del av hans verk. I tröjprojektet ” Peinture Abstraite” är han det levande konstverket men andra bjuds in att göra urvalet, curera vilka tröjor som ska bäras.

Flera av Jacob Dahlgrens arbeten exempelvis hans badrumsvågar ”Heaven is a Place on Earth”, aktiverar gränsen mellan konstverk som objekt och konstverket som händelse och involverar publiken både i tillkomstprocess och utförande. Vissa av hans konstprojekt har tagit formen av demonstrationer eller parader i stadsrummet men där plakatens politiska slogans ersatts av abstrakta målningar. Ett liknande projekt där deltagarna är medskaparare och blir del av ett större sammanhang kommer också att realiseras i Skellefteå under utställningsperioden och SM-veckan.

Vem är Jacob Dahlgren?
Konstnären Jacob Dahlgren är född 1970 och bor och arbetar i Stockholm. Han är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1994-1999. Dahlgren har sedan dess varit aktiv konstnär, nationellt och internationellt, och han representerade Sverige 2007 i den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen och nominerades 2002 till det finska konstpriset Ars Fennica.

Hans verk utgår från en abstrakt måleritradition och finns på konstinstitutioner, i det offentliga rummet och det vardagliga livet.

Välkommen!

Ordinarie öppettider på Nordanå

Tisdag  10.00 – 19.00
Onsdag – Söndag 10.00 – 16.00

Öppettider

11 Feb, 2018 - 06 May, 2018
Tisdag -
Onsdag -
Torsdag -
Fredag -
Lördag -
Söndag -