Berättarvandringar 2018

24 jun - 26 aug

Berättarvandringar 2018

Upplev nya sidor av Skellefteå i sommar! Legender, skrönor och sagor. Historia, rövare, sorgträd m.m. Sommarens berättarvandringar visar upp dolda sidor av platserna som omger oss.

Varje söndag under sommaren finns en ny berättarvandring att uppleva.

Samtliga vandringar börjar kl 14.00 och tar en timme om inget annat anges och de är på olika platser runt om i Skellefteå kommun.

Barn under 12 år gratis om inte annat anges. Du hittar alla berättarvandringar på www.berattarnasstad.se

Biljetter säljs på Skellefteå turistbyrå tel. 0910-45 25 15, på Nordanå och ticketmaster.se. Endast förköp.

Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening och ett antal eldsjälar.
Alla vandringar sker på egen risk.

24 juni: Midsommarvandring bland barfotaskomakare, spelmän, lönnkrogar och häxor i Lunds Brönet
En berättarvandring från gamla bageriet upp på det anrika Brönet, genom skogen längs den gamla kärrvägen förbi lönnkrogen och Sköld-Karin, upp till berghällan där dansbanan låg, förbi skomakarnas hus och tillbaka ner till byn där bageriet och EA Linds uppfinnarverkstad stod. Tänk er snidade fåglar i träden och kvartingen i fickan att betala för spådomen med om man var nykär. Hör om kärleksmagi, kloka gummor, hembyggda rullstolar, gruvsatsningar, instrumentbyggare, stordansare, alkemister och barfotaskomakare. Det är ingen dum idé att ta med fika att avsluta vandringen med. Samling vid gamla bageriet (Lund 19, Golvcentralen) Vandringen går genom delvis oländig terräng. Berättare: Åsa L Öberg.

1 juli: Fulvandring med arkitekten Björn
Vad är fint och vad är fult? Och varför tycker du det? Björn Ylinenpää, arkitekt på kommunen, följer oss genom några olika epoker av stadsbyggande och arkitekturstilar i Skellefteå. Obs! Vi kan inte garantera att du efter den här timmen fortfarande vet vad som är fult. Eller fint. Samling vid rådjursstatyn. Berättare: Björn Ylinenpää
8 juli: Sörböle från bondby – till municipalsamhälle – till stadsdel – i centrum!
Karin Lundström Rawden berättar om byn Sörböle och livs- och företagshistorier med starka män och kvinnor och vågade satsningar, konkurser och livsöden. Tillgänglig för rullstol. Samling vid Parkbrons södra brofäste.
15 juli: Stadsvandring i Jörn med Enar.
I Jörns socken har det bott folk i 8 000 år och ändå uppstod Jörn ur intet för 125 år sedan. Det blir en blandning av myrpatroner och nykterhetstalare, snallare och handelshus, Lenin och Tallhedskungen, skidlegender och indiepoppare, vikten av den inre linjen och var Jörns kyrka ligger, omvikta takfötter och lite brutalism. Samling vid Stationen. Berättare: Enar Nordvik
29 juli: Båtvandring till Gåsören med fyr- och lotshistoria
Med båten Vidar åker vi ut till Gåsören och får där ta del av spännande sjöhistoria kopplat till fyr och lotshus. Här finns ett av landets bäst bevarade exempel på ett kombinerat fyr- och bostadshus och det är idag klassat som byggnadsminne. Någon fick medalj ”För nit och redlighet i rikets tjänst”, vem det var och mycket annat får du veta på denna tur. Samling vid Kurjovikens havsmarina. Berättare: Svenska kryssarklubben.
5 aug: Vandring genom Vitterlandet
En berättarvandring genom de trolska skogarna på norra sidan Burträsket. Med berättelser och skrönor om vittra och andra mystiska väsen av Pär-Erik Wikström. Fika i vacker skogsmiljö bjuds också på under färden. Från Sockenvägen i byn Södra Renbergsvattnet följer vi kyrkstigen söder ut till byn Risnäs där vandringen avslutas i familjen Wikströms konst-ateljé. Återtransport till start kommer att finnas där. Sträckan är cirka 6 km. Vandringen ej handikappvänlig då den följer gamla skogsstigar. Samling vid korsningen gamla kyrkstigen, Sockenvägen i Södra Renbergsvattnet Obs kl 12.00!
12 aug: Prästbordet runt på cykel
Vill du lära dig mer om Skellefteås historia? Följ då med på en cykeltur genom Prästbordets historia speglad i ortsnamnen! Ulf Lundström på Skellefteå Museum berättar mer om namnen, hur de uppkom och varför. Samling på torget i Bonnstan.
också 12 aug: Finnforsrövarna – familjevandring med Berättarföreningen
Välkomna att besöka Finnforsgrottan och lyssna till historien från tidigt 1500-tal om de sägenomspunna Finnforsrövarna. Skelleftebygdens berättarförening ger er denna märkliga historia som kryddas med akrobatik och dans. Från 5 år och uppåt. Ta med eget fika. Inga toaletter i närheten. Ojämn terräng, olämplig för barnvagnar och rullstolar. Obs! 60 kr per person som fyllt 5 år. Samling vid Finnforsgrottan. Vägbeskrivning fås vid anmälan. Berättare: Jan Sehlstedt.
19 aug: Kyrkogårdsvandring bland sorgträd och livsöden
Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av några spännande livsöden. Du kanske vill höra historien om bogårdstrappan eller vad som döljer sig bakom den s.k. ”ogärningsron” nordost om kyrkan? Vår guide berättar om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden. Samling vid Landskyrkans västra entré. Berättare: Pernilla Lindström, Skellefteå museum.
26 aug: Heldagsvandring till Risböle fäbodar.
Vi vandrar den stig som Risbölebönderna vandrade med sin kreatur till fäbodarna på Storön för höstbetet. Under vandringen får vi höra hur det var att leva på en fäbod men även hur stuglivet växte fram i Bäckfjärden. Väl framme belönas vi med svampsoppa. Vägen tillbaka till start följer samma väg som mjölken från fäbodarna gjorde, med båt över fjärden (båt ingår). Samling vid. Berättare: Risböle byaförening.

Öppettider

24 Jun, 2018 - 26 Aug, 2018
Söndag 14:00 -