3 sköna upplevelser på 2 hjul

Kort och gott handlar downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar. Men det finns också fler spännande sätt att färdas med cykel på. Här hittar du, förutom downhill, ytterligare två.

DOWNHILL I BYGDSILJUM

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar. Jo, det är inte svårt att förstå att Downhill också handlar en hel del om adrenalin. Och det är inte helt utan risker. Hjälm är en självklarhet. Ryggskydd en stark rekommendation.

– Det är faktiskt inte helt olika motorcross, säger Jonas Lindgren, downhillentusiast och aktiv i föreningen som driver anläggningen i Bygdsiljum. Visst, vi kommer inte upp i lika höga hastigheter men det vägs upp av den där tystnaden. Du vet, det är nåt speciellt med att rusa fram genom skogen närmast ljudlöst. Jonas är en av eldsjälarna bakom downhillverksamheten i Bygdsiljumsbacken. På knappt tre år har de gått från att vara en skidanläggning i väntan på vinter, till att bli en av norra Sveriges bästa arenor för downhillupplevelser. Här finns bland annat nio banor — eller stigar som det egentligen heter.
– Vi har en bra bredd, fortsätter Jonas. Från nybörjarvänligt till riktiga utmaningar. Lite som om vi har nåt för alla.

I sommar kommer hela den svenska downhilleliten att samlas i Bygdsiljum. Närmare bestämt mellan 21—22 augusti.
– Det ska förstås bli jätteroligt att få arrangera SM och vi ser det som ett kvitto på att allt arbete som vi har lagt ner på våra stigar uppskattas. Jonas berättar att föreningen inför de svenska mästerskapen i sommar, kommer att bygga en helt ny stig.
– Det blir både en öppen klass och en för licensierade åkare. Totalt hoppas vi på minst 80 deltagare.

Läs också