3 sköna upplevelser på 2 hjul

Kort och gott handlar downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar. Men det finns också fler spännande sätt att färdas med cykel på. Här hittar du, förutom downhill, ytterligare två.

DOWNHILL I BYGDSILJUM

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar. Jo, det är inte svårt att förstå att Downhill också handlar en hel del om adrenalin. Och det är inte helt utan risker. Hjälm är en självklarhet. Ryggskydd en stark rekommendation.

– Det är faktiskt inte helt olika motorcross, säger Jonas Lindgren, downhillentusiast och aktiv i föreningen som driver anläggningen i Bygdsiljum. Visst, vi kommer inte upp i lika höga hastigheter men det vägs upp av den där tystnaden. Du vet, det är nåt speciellt med att rusa fram genom skogen närmast ljudlöst. Jonas är en av eldsjälarna bakom downhillverksamheten i Bygdsiljumsbacken. På knappt tre år har de gått från att vara en skidanläggning i väntan på vinter, till att bli en av norra Sveriges bästa arenor för downhillupplevelser. Här finns bland annat nio banor — eller stigar som det egentligen heter.
– Vi har en bra bredd, fortsätter Jonas. Från nybörjarvänligt till riktiga utmaningar. Lite som om vi har nåt för alla.

I sommar kommer hela den svenska downhilleliten att samlas i Bygdsiljum. Närmare bestämt mellan 21—22 augusti.
– Det ska förstås bli jätteroligt att få arrangera SM och vi ser det som ett kvitto på att allt arbete som vi har lagt ner på våra stigar uppskattas. Jonas berättar att föreningen inför de svenska mästerskapen i sommar, kommer att bygga en helt ny stig.
– Det blir både en öppen klass och en för licensierade åkare. Totalt hoppas vi på minst 80 deltagare.

Läs också

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 4 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele

5 förnämliga fiskevatten

Det krävs fina fiskevatten för att fostra duktiga fiskare, och i trakterna runt Skellefteå finns det en anmärkningsvärd hög koncentration riktiga storfiskare.

Taggar
Shape
Fiske
Shape
Tips

Gungande sommarevenemang

Upplev fantastiska sommarevenemang som Trästockfestivalen, Stadsfesten, Kyrkhelgen, Matfesten och Sommarteatern...

Taggar
Shape
Evenemang
Shape
Tips
Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.

Shape
Äventyr
Shape
Story

Vrakhajk på Bjuröklubb

Bjuröklubb, som är Västerbottens ostligaste utpost i havet, är inte bara ett känt namn genom väderleksrapporterna. Det är också ett mycket populärt utflyktsmål...

Shape
City
Shape
Story

Sveriges största legoutställning

Det finns en föreställning om att LEGO bara skulle vara för barn men det är inte riktigt sant...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

Besök en konstnär i sommar – eller 8

- Sommarsalong. Visst låter det härligt? ler Charlotte när hon hälsar välkommen på Galleri 1. Vi har faktiskt fantiserat om nåt sånt här i flera år men nu blir det äntligen av.
Charlotte är en [...]