Outdoor-butiken som helst av allt inte vill vara inne!

"Hos oss hittar du inga säljare. Inte i traditionell mening. Först och främst är vi passionerade cyklare eller fiskare. Det betyder att du lika ofta hittar oss ute vid nåt fiskevatten eller på cykelsadeln längs en vindlande flottarstig som bland butikshyllorna. Vi tror helt enkelt att vi blir en bättre butik om vi har folk som har riktiga erfarenheter av hur en produkt fungerar i praktiken."

CYKEL OCH FISKE I SJÄL OCH HJÄRTA

Eftersom staden Skellefteå är omgiven av natur och fiskevatten i världsklass är det ju självklart att ha en outdoor-butik i samma anda. På Cykel och fiskecenter är alla friluftsentusiaster — i själ och hjärta.

Det handlar om att tänka långsiktigt och gärna utanför boxen, säger Tommy och tittar upp från en låda med nyinkommet från en av outdoor-världens giganter. Tommy förestår en av Skellefteås mest dedikerade butiker där fokus ligger just på outdoor.
— Eller egentligen på cykel och fiske, rättar han.

Cykel och fiskecenter. Det är så butiken heter. Och alla som jobbar på Cykel och fiskecenter kan inte beskrivas som något annat än friluftsentusiaster — i märg och ben.
— Med spetskompets, tillägger Tommy.

FISKARE OCH CYKLARE

Det där med spetskompetens hänger ihop med ambitionen att tänka utanför boxen.
— Hos oss hittar du inga säljare. Inte i traditionell mening. Först och främst är vi passionerade cyklare eller fiskare. Det betyder att du lika ofta hittar oss ute vid nåt fiskevatten eller på cykelsadeln längs en vindlande flottarstig som bland butikshyllorna. Vi tror helt enkelt att vi blir en bättre butik om vi har folk som har riktiga erfarenheter av hur en produkt fungerar i praktiken.

Tommy menar att det ger butiken trovärdighet och unika möjligheter.
— Ambitionen är att vi alltid ska ha svar på våra kunders frågor — hur tekniskt utmanande de än är. Det ställer förstås jättehöga krav men innebär också att om vi lyckas, har vi goda chanser att bygga långsiktiga relationer med våra kunder.

FINA MÖJLIGHETER

Cykel och fiskecenter är en fristående butik. Det är ett aktivt val och innebär att de själva helt och fullt bestämmer vad de väljer att lägga på hyllorna.
— En stor driftkraft är att hitta produkter som vi själva gillar. Gå vår egen väg med allt vad det innebär. Kanske är det lite som att cykla i skogen, du får helt enkelt göra dina egna stigval. Det ger en skön frihetskänsla.

Skellefteå innebär fina, naturliga förutsättningar att driva en outdoor-butik. Här finns massor med skog, stigar, myrar och kuperade landskap vid sidan av fem älvar — alla med olika karaktär — fler än 1500 sjöar och tjärnar samt otaliga bäckar samt Östersjökustens längsta kuststräcka.
— Tittar du bara på fisket, är det klart att laxfisket är stort. Byskeälven är enligt mig landets finaste laxälv. Men vi har också några av landets mest innovativa gäddfiskare i regionen och massor med bra harr- och öringsvatten. Dessutom finns ju fjällvärlden, med allt vad den innebär, bara några timmar bort.

HÄNGA PÅ

I praktiken betyder Tommys filosofi att butiken sträcker sig långt utanför lokalen på Södra Järnvägsgatan 47.
— Kunder får gärna hyra en cykel och ta rygg på oss. Vi brukar köra tre, fyra gånger i veckan. Spontanturer. I skogen. Inget märkvärdigt men det är jättebra tillfällen att prova på.

Tommy avslöjar också att om du köper ett flugfiskeset hos dem får du bli med på ett introfiske.
— Vi arrenderar en tjärn alldeles i närheten. Där får du en liten introduktion av oss. Både kastkurs och flugfiskemetodik.

Att 2017 vara en fysisk butik utan onlineförsäljning innebär utmaningar — men också möjligheter.
— Vi kan inte konkurera genom att erbjuda de lägsta priserna, men kan vi överträffa människors förväntningar i det personliga mötet är vi övertygade om att vi här kan erbjuda något som ingen webbutik kan.

Läs också