Eurocosplay intar Nordsken

Eurocosplay är en internationell cosplaytävling som anordnas av MCM London Comic Con (London, England) sedan 2010. Sammanlagt är det 27 europeiska länder som deltar, vilket gör tävlingen till den mest omfattande i sitt slag i Europa. Fanny M. Bystedt är koordinator för EuroCosplay i Sverige och är givetvis på plats på Nordsken som i år värdar det svenska kvalet till Eurocosplay.

COSPLAY PÅ NORDSKEN

EuroCosplay är en internationell cosplaytävling som anordnas av MCM London Comic Con (London, England) sedan 2010. Sammanlagt är det 27 europeiska länder som deltar, vilket gör tävlingen till den mest omfattande i sitt slag inom Europa. Fanny M. Bystedt är koordinator för EuroCosplay i Sverige och är givetvis på plats på Nordsken som i år värdar det svenska kvalet till Eurocosplay.

Fanny har cosplayat sedan 2006. Hon har tävlat i Cosplay-SM 2016 och 2017, representerat Sverige i Eurocosplay och vunnit Dreamhacks cosplay-tävling. Bland annat. Hennes dräkter baseras på allt från spel och böcker, till anime/manga och film – och hon tycker det är lika roligt att sy kläder som att bygga rustning och rekvisita. Hon älskar den varierade, kreativa utmaningen och uttrycket i cosplay – lika mycket som att träffa nya och gamla vänner genom cosplay. Här svarar hon på fem frågor inför Nordsken.

Vad är Cosplay för dig?

För mig är cosplay olika saker – ett sätt att uttrycka sin kreativitet, en hobby, en sport, men framförallt är det en social aktivitet; både i själva skapandeprocessen och utövandet. Cosplay communityt upplever jag som välkomnande och inkluderande – både online och på event.

Din favoritcosplay?

Hawke (Dragon Age 2) – Dragon Age är ett av mina favoritspel, och jag har så många fina minnen med den dräkten – bland annat representerade jag själv Sverige i Eurocosplay 2015.

Vad fick dig att börja med Cosplay?

I gymnasiet var jag med i en förening där vi träffades en gång i veckan och ritade manga, spelade spel och tittade på anime tillsammans. Där frågade några kompisar om jag ville vara med i en cosplay grupp – och jag svarade ja! Det är över 10 år sedan, och jag har fortsatt. I vissa perioder har det blivit mer, andra mindre, 2011 blev det inget alls. Men anledningen till att jag fortsatt är för att det är så himla roligt!

Vad ville du som liten bli när du blev stor?

Jag ville bli konstnär – och det blev jag! Jag har arbetat professionellt med bland annat illustration och serieskapande, men kom fram till att det var inget för mig, jag ville fokusera på att skapa för mig själv. (Även om jag givetvis respekterar och ser upp till många av de som har det som yrke!) På den senaste tiden har mitt kreativa skapande främst blivit cosplay, som absolut kan räknas som en konstform.

Tips till de som vill börja med Cosplay?

Våga börja! Hitta en dräkt som gör dig engagerad, som du vill skapa eller ha på dig – du cosplayar för dig själv och ingen annan. Det viktigaste är att ha roligt!