Vad du behöver veta om Skellefteå

Hur kallt är det på vintern? När kan man börja bada? Var kan jag ladda min elbil? Finns öppet Wifi? Varför har ni skrivit Skellet på startsidan? Var hittar jag närmsta offentliga toalett? Svar på dessa och många fler frågor hittar du här. Har du andra frågor än dessa är du givetvis varmt välkommen att kontakta oss på Skellefteå Turistcenter :)

SAKER SOM ÄR BRA ATT VETA

På turistbyrån i Skellefteå får vi en mängd olika frågor. Här har vi försökt samla några av de allra flitigast förekommande frågorna och svaren under sommaren. Hittar du ändå inte det du söker är du förstås varmt välkommen att kontakta oss på Skellefteå Turistcenter.

 

F: Vart finns offentliga toaletter i city?

S: Närmaste offentliga toaletterna hittar du i sydvästra hörnet av Möjligheternas Torg. Annars i entréplan på Stadshus. Det finns också toaletter högst upp i CK. Där kostar ett toalettbesök fem kronor.

 

F: Vart finns närmsta matbutik?

S: Inne i gallerian Vintergatan hittar du ICA Torget som är öppet 0800-2200 måndag till lördag. Söndagar är det 1000-2200 som gäller.

 

F: Vilka evenemang är aktuella i Skellefteå?

S: De flesta evenemangen i sommar hittar du vårt kalendarium >>.

 

F: Vilka biljetter kan jag boka på Skellefteå Turistcenter?

S: Hos oss kan du boka biljetter till bland annat Västerbottensteaterns föreställningar, Skellefteå AIK, Stadsfesten och mycket annat. Ja, egentligen kan man säga att du bokar de flesta evenemang med biljettförsäljning i Skellefteå på Turistcenter – dock inte evenemang i andra städer.

 

F: Vart finns internetcafé/lånedator?

S: På Stadbiblioteket (Kanalgatan 73) kan man boka datortid. Det kan man också göra i Skellefteås stadshus.

 

F: Vart kan jag koppla upp min dator/telefon på trådlöst nätverk/wifi i centrum?

S: Det kan du bland annat göra på Skellefteå Turistcenter. Det finns också ett öppet nät i city. SkellefteOpen heter det.

 

F: Vart kan jag parkera?

S: I centrala Skellefteå finns 2.500 parkeringsplatser. Strax söder om järnvägen finns en stor parkering. Där står du för bara några kronor i timmen. Mer om att parkera i Skellefteå city hittar du här >>

 

F: Vart kan jag växla pengar?

S: Hos Svea Ekonomi & Finans på Nygatan 52B.

 

F: Vart finns en bankomat där jag kan ta ut euro?

S: Det kan du bland annat göra i Swedbanks bankomater, vid deras Bankkontor, mitt emot CK.

 

F: Hur många människor bor i Skellefteå?

S: Lite drygt 72 000, men vi tror och hoppas att vi ska vara 80 000 invånare innan år 2030.

 

F: Har ni busstidtabeller?

S: Japp, både lokal- och länstrafikens. Kom in på Turistcenter och hämta. Annars hittar du det mesta här www.tabussen.nu 🙂

 

F: Har ni turistinformation om resten av Sverige?

S: Man kan säga att vi har järnkoll på Norr- och Västerbotten men vi har också material från stora delar av övriga Sverige samt Norden. Är det något speciellt du söker inom landet hjälper vi gärna till att beställa åt dig.

 

F: När går flygbussen?

S: Flygbussen går i anslutning till flygens ankomst och avgångar. Är du mitt i stan kan du exempelvis hoppa på vid Skellefteå Stadshotell 75 minuter innan ditt flygs avgång. Mer infor hittar du här >>

 

F: Vart kan jag köpa souvenirer?

S: Du hittar ett mindre sortiment hos oss på turistbyrån. Annars är Handelsgården på Stationsgatan 12 är bra alternativ. I receptionen på Nordanå, alltså Skellefteå museum, hittar du också finfina grejer inte sällan med lokal anknytning.

 

F: Vart kan jag låsa in mitt bagage medan jag går på stan och shoppar?

S: Turistinformatören tänker (svar kommer)…

 

F: Vart kan jag ladda min elbil?

S: Det kan du gör på OKQ8 Solbacken, Skellefteå Stadshotell, Hotell Aurum och Skellefteå Airport (långtidsparkeringen).

 

F: Vart kan jag tanka biogas?

S: Fabriksgatan 2 i Skellefteå. Här hittar du mer information om biogas >>

 

F: Vart kan jag hyra en cykel?

S: Boende på flertalet av stadens hotell kan låna cykel där. Hyr gör du bland annat på Cykel & fiskecenter eller Tidy.

 

F: Behövs fiskekort för att fiska och vart kan jag i så fall köpa det?

S: Du behöver alltid fiskekort för att fiska, med undantag för havet. Där är det fritt sportfiske (alltså, med handhållet spö). I Skellefteå finns 1500 sjöar och 5 älvar och där är det fiskekort som gäller. Fiskekort till de flesta fiskevårdsområden kan du köpa på turistbyrån eller online på fiskekort.se.

 

F: Vart ligger Skellefteå Turistcenter?

S: På trädgårdsgatan 7. Mitt i city.

 

F: Är alla broschyrer och andra trycksaker som finns i de där vita hyllorna på turistbyrån gratis?

S: Japp, all information som du behöver för eget bruk får du ta med dig kostnadsfritt.

 

F: När kan man börja bada i havet?

S: Året om! Du vet, vinterbad är en stor grej i Skellefteå. Tänker du på mer traditionsenligt strandliv kan det förstås variera från år till åt, men första veckan i juli brukar det börja bli sköna badtemperaturer runt om på våra badplatser.

 

F: Hur kallt blir det på vintern?

S: Lagom kallt. Trevligast tycker vi att det är när temperaturen ligger mellan 10-18 minusgrader. Några dagar varje vinter blir det -30, ibland ännu kallare. Då är också härligt – på sitt sätt. Som kallast var det i Myrheden år 1958. Och då var det rätt bistert. -45,6.

 

F: Vad är egentligen Skellet?

S: Långt tillbaka i tiden kallades Skellefteå för just Skellet. Att vi använder det på startsidan har främst att göra med att Skellefteå innehåller så många bokstäver och att det, i sammanhanget, helt enkelt blev för långt. Folkbildningsaspekten är att betrakta som ren bonus.