Tips på 4 äventyr

Känner du för ett äventyr? Vad säger du om forsränning i Byskeälven, hästäventyr med Caribo eller Horse Adventure, eller varför inte ett besök på mångsidiga Svansele Vildmarkcenter? Garanterat härliga upplevelser!

MÖT ÄVENTYRET I SVANSELE

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.

Träbron som spänner över den lilla bäcken är förvisso rejäl, men också rätt smal. Det är precis att fyrhjulingen ryms på bredden.
– Jo, det gäller att ha tungan rätt i mun, säger Thorbjörn Holmlund och ler.
Kvinnan på fyrhjulingen är från England. Hon smyger långsamt över träbron. Meter för meter. Hela tiden kollar hon hjulens placering i förhållande till bredden på bron. Och visst går det bra.
– Det gör det alltid, säger Thorbjörn på bruten engelska och klappar kvinnan på axeln.

Hur kul som helst! Fyrhjuling i skogarna runt Svansele.

Vildmarksutställning

Fyrhjuling kör man i de djupa skogarna runt Svansele. Via Vildmarkscentret, som förestås av Thorbjörn Holmlund.
– Hur kul som helst, försäkrar kvinnan på fyrhjulingen. Av hennes leende att döma, det som nu sträcker sig från öra till öra, finns det ingen anledning att misstro henne.

Är du i Svansele kan du förutom att köra fyrhjuling också besöka ett av Sveriges största Vildmarksmuseum. Det är 1800 kvadratmeter stort, fördelade på 11 rum. I stort sett alla djur som hör hemma i den subarktiska faunan finns representerade – det vill säga närmare 600 arter, däribland björn, varg och lo. Alla presenterade i naturtrogna scenarion.
Men tillbaka till kvinnan på fyrhjuling. Hon strålar som en sol och ger tummen upp till sin kollega som också han, med framgång, har tagit sig över bron.
– Mot Vildmarksutställningen, säger Thorbjörn och pekar med hela handen längs en bruten skogsväg.

Älg, ren och röding. Potatis och grönsaker och sylt och lingondricka...
... och riktigt kokkaffe – förstås. Allt tillagat över öppen eld.

Viltplanka

Fyrhjulingarna tar sig med lätthet fram över den sandiga tallheden. Vid utställning väntar lunchen. Vildmarksbuffé. Älg, ren och röding. Potatis och grönsaker och sylt och lingondricka.
Och riktigt kokkaffe – förstås. Allt tillagat över öppen eld.
– På sommaren kan du äta det här hos oss varje dag, säger Thorbjörn samtidigt som han rör i grytorna.

På eftermiddagen är en cykeltur inplanerad. Paret hoppas hinna med lite fiske i älven också.
– Det skulle vara kul att fånga en gädda, säger kvinnan samtidigt som Thorbjörn fyller upp träkosan med skogskaffe. Förutom att äta och aktivera sig kan man också övernatta i Svansele. På Knutes Hotell, nytt och fräscht och med härlig utsikt över Skellefteåälven.

Här hittar du i stort sett alla djur som hör hemma i den subarktiska faunan – det vill säga närmare 600 arter, däribland björn, varg och lo. Foto: Johannes Holmlund.

Läs också